Harm de Jonge op shortlist Gouden Uil Jeugd
‘Hartstocht in Hoogeveen’ start met theaterfestival

Politiek mikt op ‘Drentse identiteit’

Drentse_vlag Een opvallend groot aantal van de politieke partijen die deelnemen aan de Statenverkiezingen in Drenthe wil zich de komende jaren inzetten voor het behoud, versterking en promotie van de ‘Drentse identiteit’. Dat blijkt uit een vergelijking van de cultuurstandpunten in de verschillende partijprogramma’s door het Instituut voor Publiek en Politiek.

Wat er onder de Drentse identiteit moeten worden verstaan, wordt uit de programma’s niet duidelijk. De standpunten komen neer op ‘Behoud Drentse fundamenten en waarden’ (Actief Drenthe), 'Behouden regionale cultuur en identiteit’ (ChristenUnie), ‘Behoud van Drentse Taal en Cultuur’ (Onafhankelijke Partij Drenthe), ‘Identiteit Noord-Nederland versterken’ (Partij voor het Noorden) en ‘Behoud van het streekeigene’ (SGP).

Belangrijke rol is daarbij weggelegd voor de Drentse taal, zo blijkt uit de programma’s. Het nieuwe Huis voor de Drentse Taal kan in ieder geval volop steun verwachten uit het provinciehuis in Assen. Actief Drenthe, CDA, ChristenUnie, D66, Drentse Ouderen Partij, Onafhankelijke Partij Drenthe en de Partij voor het Noorden spreken zich allemaal expliciet uit voor veel aandacht voor de Drentse Taal.

In grote lijnen zal het huidige kunst- en cultuurbeleid in Drenthe de komende vier jaar niet ingrijpend veranderen. Vrijwel alle statenfracties houden vast aan de koers die de afgelopen jaren is gevoerd. De programma’s bieden veel open deuren, zoals steun aan RTV Drenthe en de musea, en slechts een paar krenten. Zo pleiten drie partijen voor het uitbouwen van het TT-circuit tot een plek voor evenementen: Actief Drenthe, CDA en VVD.

Twee partijen spreken (CDA en SGP) zich uit voor conservering van oude kerken, waarbij het CDA voorstander is van steun aan de stichting Oude Drentse Kerken die oude kerken een nieuwe functie wil geven. Verder wil de PvdA het cultuuraanbod afstemmen op de regio’s, wil de ChristenUnie bij subsidieverstrekking rekening houden met waarden en normen en wil de Onafhankelijke Partij Drenthe een officiële erkenning van Mien Drenthe als volkslied.