Ineens werd hij besprongen door een beest
Drenthe krijgt nieuw literair festival

Met Ralph de Jongh kan de Nederblues voort

Zijn naam zingt al een tijdje rond en de kring waarbinnen dat gebeurt wordt steeds groter. Sinds Ralph de Jongh in 2004 werd ontdekt door Harry Muskee geldt de jonge zanger en gitarist als hét bluestalent van Nederland. Maar na zijn overrompelende optreden tijdens de Grote Prijs van Nederland lijkt er echter nog veel meer mogelijk voor de singer-songwriter uit Baarn.

 

Op de laatste dag van 2006 stond De Jongh in De Studio, een klein podium voor rootsmuziek in Emmen. Die locatie was hem op het lijf geschreven. Op de zolder van een voormalige loods aan een doodlopend treinspoor speelde hij drie sets van steeds een half uur – in zijn eentje, gewapend met een versterkte akoestische gitaar, een mondharmonica en een microfoon.

 

Naar eigen zeggen brengt De Jongh een mix van rock‑’n‑roll, americana en blues. Op het podium voert het laatste de boventoon, en dan met name de guur gierende plattelandsblues. Wie tijdens het optreden in Emmen de ogen sloot – De Jongh zelf deed dat voortdurend – kon zich met gemak ergens op een verlaten kruispunt in het zuiden van de Verenigde Staten wanen, zo halverwege de vorige eeuw.

 

De Jongh roept dat effect bewust op, getuige nummers als Dust my broom, Terraplane blues en Me and the devil blues van Robert Johnson. En als hij zijn gitaar laat janken om met loeiende stem de duisternis, de fles én de eenzaamheid te bezingen, is er nauwelijks nog twijfel mogelijk: deze man had een moord gedaan om door Alan Lomax te worden vastgelegd.

 

Zonder bezwaar is zijn (traditionele) invalshoek overigens niet. Sommige van z’n songs maken bijvoorbeeld een nogal onaffe indruk, alsof ze voorbij waaien. En zijn teksten mogen ook scherper; nu domineren de vaagheid en de clichés. Maar met zijn vermogen om vakkundig een authentieke sound neer te zetten en zijn intense manier van vertolken is niks mis. Met Ralph de Jongh kan de Nederblues weer een tijdje voort.

 

Gebeurtenis: concert Ralph de Jongh (gitaar, zang, mondharmonica). Gehoord: 31/12 De Studio, Emmen. Publiek: 90. Nog te zien: 5/1 De Spieghel, Groningen; 6/1 De Amer, Amen (19.00 uur); 6/1 Janssen en Janssen, Veendam (22.00 uur); 9/1 De Amer, Amen; 12/1 De Tamboer, Hoogeveen (voorprogramma Cuby + Blizzards).