Spaanse brieven van Hendrik de Vries
‘De Graanrepubliek’ leidt tot muziektheaterstuk

Een magnum opus bij u thuis

Djt_de_reus

Ruim een half jaar geleden nam Drents Jeugdtheater De Reus als huisgezelschap zijn intrek in De Tamboer. Zaterdag presenteert de groep van regisseur Henk de Reus het eerste stuk dat binnen de muren van het Hoogeveense theater is gemaakt: Richards Ring.

In 1848 begon de Duitse componist Richard Wagner (1813 – 1883) aan zijn magnum opus Der Ring des Nibelungen. Een allesomvattende compositie moest het worden op basis van een Germaans epos, een muziekstuk dat drie dagen in beslag zou nemen, plus een vooravond. Wagner dacht drie jaar werk aan zijn Ring te hebben, het werden er uiteindelijk 21.

Ruim honderdvijftig jaar later wordt dit megalomane muziekstuk opnieuw uitgevoerd, als multimediale theatervoorstelling voor kinderen van zeven jaar en ouder. DJT De Reus heeft er naar schatting een uur voor nodig. In dat korte tijdsbestek komt alles aan de orde wat Wagner aan de orde wilde stellen: hoe de wereld ’in den beginne’ fraai, schoon en vol liefde was en hoe macht en hebzucht de boel kwamen verpesten.

”We willen het zo spelen, dat kinderen na afloop bij zichzelf zeggen: Dat ga ik thuis ook doen”, verklaart regisseur Henk de Reus een paar dagen voor aanvang van de première. De afgelopen weken is hij druk bezig geweest om zijn versie van De Ring van de grond tillen. Geen middel bleef daarbij ongebruikt: speelgoedpoppetjes, beeldjes van keramiek, klassieke muziek, een videocamera, een lichtinstallatie, een projectiescherm.

Nog zoiets: De Ring wordt gespeeld door slechts één acteur, Christiaan Bloem, bijgestaan door celliste Rata Kloppenburg. Het tweetal krijgt een paar vierkante meter tot de beschikking om de componist Richard Wagner en zijn buurmeisje Cosima te spelen en een wereld op te roepen met reuzen, dwergen en goden. “We houden het zo klein mogelijk”, voegt De Reus er doodleuk aan toe.

Richards Ring is een kleine voorstelling over grote zaken. “Der Ring des Nibelungen gaat over macht”, zegt Henk de Reus. “Maar dat is niet wat wij willen vertellen. Wij willen met dit stuk het plezier van het creëren duidelijk maken. Wij willen kinderen iets laten zien dat ze zelf ook kunnen – al kunnen ze dat natuurlijk niet. Dat mensen ook blijven spelen als ze groot zijn. En dat het leuk is om iets te maken.”

Na twee opvoeringen in De Tamboer, dit weekeinde, gaat Richards Ring het Drents scholencircuit in. “In een provincie met vier theaters ben je snel uitgespeeld”, vertelt De Reus. “Op scholen is er nauwelijks afstand tussen spelers en toeschouwers. Er wordt niet vanuit het donker gekeken terwijl jij je ding staat te doen. Het is veel directer, de kijker leeft daardoor veel meer met de speler mee. Het werkt heel plezierig.”

Angst dat Richards Ring te gecompliceerd is voor een jong publiek, heeft De Reus niet. “Bij theater voor volwassenen hoeven toeschouwers niet altijd alles te begrijpen wat ze te zien krijgen. Dat is een manier van kijken die mij niet aanspreekt. Ik hou niet van losse eindjes. Bij theater voor kinderen moet je er voor zorgen dat ze meegaan in het verhaal, dat ze meegaan in de moeilijkheden die de hoofdpersoon moet overwinnen. Dat is eigenlijk alles.”

’Richards Ring’ wordt 16/12 (19.00 uur, première) en 17/12 (15.00 uur) door DJT De Reus in theater De Tamboer in Hoogeveen opgevoerd. Daarna gaat de voorstelling op tournee langs verschillende scholen. Zie ook www.djtdereus.nl.

Henk de Reus

Henk de Reus groeide op in Zeeland op een boerderij, verstoken van vrijwel alle kunstvormen. “Wij gingen thuis nooit naar het theater, ik had daar helemaal geen behoefte aan. Het eerste theaterstuk wat ik ooit zag, was op de middelbare school: Entertaining Mr. Sloan. Vreselijk vond ik het. Theater werd pas interessant toen het mooiste meisje van de klas iedere vrijdag naar een toneelles bleek te gaan.”

Na een periode bij theatergroep Maccus in Delft verhuisde De Reus vijftien jaar geleden naar Drenthe waar hij aansluiting vond bij theatergezelschap Tryater. Onder die vlag speelde hij onder meer de voorstellingen Het experiment van de heer Borgers en Van den Vos Reynaerde. Met dat laatste stuk, en de hulp van schrijver Jan Veldman en beeldend kunstenaar Peter Hiemstra, begon De Reus twee jaar geleden voor zichzelf.