Er is volop leven na Herman Brood
Weer helpt Sándor Márai een illusie om zeep

Oeuvreprijs voor illustratoren van kinderboeken

Kikker Volgend jaar zal voor het eerst een nationale prijs voor illustratoren van kinderboeken worden uitgereikt, zo meldt het ANP. De oeuvreprijs is vernoemd naar Max Velthuijs, de vorig jaar overleden schrijver en tekenaar van onder meer Kikker.

Dat heeft minister Maria van der Hoeven in Den Haag bekendgemaakt. Het initiatief voor deze prijs is genomen door Stichting P.C. Hooftprijs voor Letterkunde. Evenals de P.C. Hooftprijs bedraagt de nieuwe oeuvreprijs 60.000 euro. De Max Velthuijsprijs zal eens in de drie jaar worden uitgereikt.

Van der Hoeven ziet de prijs als het slotstuk in de emancipatie van het Nederlandse kinderboek. "Het gekke is dat er heel veel prijzen zijn voor kinderboekenschrijvers en heel veel prijzen voor kinderboekentekenaars'', zei de minister tegen kinderen in het Letterkundig Museum.

"Maar de aller-, allerhoogste prijs in Nederland voor boeken, die is er voor schrijvers van grotemensenboeken. En die is er voor kinderboekenschrijvers. Maar niet voor de kinderboekentekenaars. Ik vond dat daar iets aan gedaan moest worden.''

Prentenboekenmaker en illustrator Max Velthuijs (1923-2005) schreef en tekende negen boeken over Kikker, maar ook over andere dieren. Hij verwierf daar veel prijzen mee. Velthuijs zei zich altijd meer een tekenaar te voelen: "Het schrijven is noodzakelijk, omdat er een verhaaltje bij de tekeningen moet."