Nina Simone: een vrije geest
Run op gratis roman Dubbelspel

Max Liebermann en de Nederlanders

Max_liebermann_1  De Duitse kunstschilder Max Liebermann (1847 – 1935) en twintig van zijn Nederlandse collega’s, onder wie Vincent van Gogh, staan centraal op de tentoonstelling Max Liebermann und die Holländer in het Niedersächsischen Landesmuseum Hannover. De expositie, die tot februari is te zien en daarna naar Assen verhuist, omvat zo’n honderddertig schilderijen, tekeningen en druksels.

De werken zijn afkomstig uit de collectie van het Landesmuseum in Hannover en het Rijksmuseum in Amsterdam. Het is voor het eerst dat het werk van Liebermann wordt afgezet tegen Nederlandse tijdgenoten als George Breitner, Jozef en Isaac Israëls, Jacob en Willem Maris, Anton Mauve, Jan Toorop en Jan Veth.

Liebermann bezocht ons veelvuldig, hij deed onder meer Zweeloo aan. De schilder liep vooral weg met het licht en de mensen. "Holland erscheint auf den ersten Blick langweilig: wir müssen erst seine heimlichen Schönheiten entdecken. In der Intimität liegt seine Schönheit. Und wie das Land so seine Leute: nichts Lautes, keine Pose oder Phrase."