Overijssel eert Harry Muskee met concert
Boekwinkeltjes.nl komt met e-zine

Internationale zegetocht W.F. Hermans

Wf_hermans W.F. Hermans is postuum bezig aan een internationale zegetocht. Het werk van de in 1995 overleden schrijver mag zich verheugen op een groeiende belangstelling van buitenlandse uitgevers en critici.

Op de slotdag van Frankfurter Buchmesse 2006 werd Willem Frederik Hermans door directeur Henk Pröpper van het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds (NLPVF) naar voren geschoven als een van de Nederlandse toppers.  Ook veel interesse was er in Frankfurt voor het werk van Cees Nooteboom, Christiaan Weijts en Tommy Wieringa.

Het succes van Hermans in Frankfurt staat niet op zich. Vorige maand werd de Engelse uitgave van zijn Nooit meer slapen (1966) - Beyond Sleep - in de Engelse, Ierse en Schotse pers onthaald als een 'vergeten meesterwerk', een 'indrukwekkend en overtuigend werk' en als 'onmiskenbaar een van de beste romans van het naoorlogse Europa'.

Volgend jaar wordt De donkere kamer van Damokles in het Engels uitgegeven. Daarnaast zijn van Nooit meer slapen uitgaven in voorbereiding voor Frankrijk, Hongarije, Griekenland en de Verenigde Staten. Eerder verscheen de roman al in Estland, Slovenië en, opnieuw, in Duitsland.

Onlangs nog maakte het NLPVF bekend dat W.F. Hermans het ook goed doet in China. Zo werden tijdens een begin september gehouden beurs in Beijing met een Chinese uitgeverij contracten gesloten voor een uitgave van Het behouden huis. In China is Hermans nadrukkelijk gepresenteerd als een van de grootste Nederlandse schrijvers.

De buitenlandse belangstelling is opmerkelijk omdat Hermans' werk in eigen land te kampen heeft met een tanende belangstelling. Dat zou onder meer blijken uit de tegenvallende verkoop van de Volledige Werken, een monumentale 24‑delige serie boeken waar tot dusver twee delen van zijn verschenen.