Rhijnvis Feith toont gezicht in Zwolle
Overijssel eert Harry Muskee met concert

Goede tijden, slechte tijden bij de Drentse omroep

Lukas_koops Wie in Dagblad van het Noorden over RTV Drenthe leest, kan concluderen dat het de laatste tijd onrustig is bij de Drentse omroep. Niets is minder waar, schrijft Lukas Koops in zijn zaterdag gepresenteerde boek over zestig jaar regionale omroep in Drenthe. ”Het is altijd al onrustig geweest.”

Een jaar lang heeft Lukas Koops, presentator en programmamaker bij RTV Drenthe, aan Altijd in de buurt. Zestig jaar regionale omroep in Drenthe gewerkt. Hij spitte dozen archiefmateriaal door en voerde gesprekken met 27 personen die nauw bij de omroep betrokken zijn geweest of nog zijn. Zaterdag werd het eindresultaat in Assen gepresenteerd: een kritisch en onthullend boek over hoe de RON de RONO werd en via Radio Noord 1989 als RTV Drenthe op eigen benen kwam te staan.

Het idee ontstond toen Koops het boek Martinikerkhof 23 onder ogen kreeg, over de geschiedenis van Radio Noord, waar de Drentse omroep tot opsplitsing in 1989 zo lang aan verbonden is geweest. ”De aandacht voor Drenthe was in die uitgave heel beperkt”, vertelt Koops. ”Met dit boek wil ik die Drentse mediageschiedenis vastleggen, voor lezers die geïnteresseerd zijn in zo’n geschiedenis én het bredere publiek.”

In Altijd in de buurt wordt veel aandacht besteed aan de grote namen van de Drentse omroep, zoals Max Douwes, Hans Heyting, Hitjo Schuth en Geesje Been, die zaterdag het eerste exemplaar kreeg. Koops vertelt hoe omroepmedewerkers in de beginjaren met ’mandjes bonen, aardappels en bietjes’ van reportage terugkeerden en gaat uitgebreid in op kwesties die nog altijd spelen: de Drentse taal, het gewoeker met geld en, jawel, medewerkers die met de deuren slaan.

Binnen de omroep zijn er altijd mensen geweest die met hun kritiek naar de krant stapten, laat Koops zien. Mede daardoor is een beeld ontstaan dat het altijd rommelt bij de Drentse Omroep. ”Het ligt natuurlijk genuanceerder. Er gaat ook veel goed,” zegt Koops. ”Onrust hoort er gewoon bij. Het rommelt al zestig jaar. Als je dat leest, kun je de recente gebeurtenissen veel beter relativeren.”

Veel veranderingen deden zich voor op het gebied van organisatie, huisvesting en techniek. De grote inhoudelijke verandering vond plaats toen de cultuuromroep zich op actualiteiten ging richten en zo de dagbladen begon te beconcurreren. De laatste tijd is echter sprake van dagbladen die radio en televisie willen gaan maken. Koops: ”Interessant. Misschien kan er samengewerkt worden.” Het einde van de zelfstandige Drentse omroep? ”Liever niet. Ik ben voor een pluriforme regionale pers.”

’Altijd in de buurt. Zestig jaar regionale omroep in Drenthe' van Lukas Koops is verschenen bij Het Drentse Boek. De uitgave gaat vergezeld van een cd met achttien historische radiofragmenten. Prijs: 24.50 euro (231 blz.).