'Het gesodemieter moet ophouden'
Nina Simone: een vrije geest

En Harry Muskee zag dat het goed was

Harry Harry Muskee is 65 jaar en zijn band Cuby + Blizzards bestaat veertig jaar. Genoeg redenen voor een feestje. En dus stond in Podium Hardenberg een jubileumconcert op het programma. Met als speciale gasten Huub van der Lubbe, Ralph de Jongh en Daniël Lohues.

Er was al een dvd-longbox ter ere van het veertigjarig bestaan van de band, en er was ook al een zwerfkei met plaquette ter ere van het 65-bestaan van de mens. Maar een Cuby-jubileumconcert, dat was er nog niet. Zondag 15 oktober werd die leemte opgevuld in Overijssel waar RTV Oost - waarom ook niet? - de aow-gerechtigde zanger uit Drenthe en zijn vaste musici een vier uur durend event aanbood, compleet met filmvertoning vooraf en een massaal gezongen versie van Window Of My Eyes tot slot.

Ongeveer zeshonderd bezoekers kwamen er op af, onder wie Herman Wessel en zijn vriendin uit Coevorden. Wessel is fan van het eerste uur. "Míjn eerste uur, niet dat van Harry Muskee. Want toen was ik er nog niet", voegt hij er lachend aan toe. "Ik ben eind jaren zestig aangehaakt, ten tijde van de live-elpee (Live At Düsseldorf, red.). Pas later heb ik de eerste platen gekocht. Dat geluid van die band, ongehoord in die tijd. En het kwam ook nog eens uit Drenthe. Daar was ik trots op, dat mag je best weten."

Nu, veertig jaar later, is Cuby + Blizzards nationaal bezit. "Cuby heeft met platen als Desolation en Groeten uit Grolloo mijn ogen voor de Nederlandse popmuziek geopend", vertelt Huub van der Lubbe terwijl hij het standje met merchandise bewondert. "Ik ben Harry Muskee altijd blijven volgen. Twee weken geleden stonden we met De Dijk in Paradiso en toen kreeg ik van Harry een oorkonde voor twee miljoen verkochte platen. Zo'n band heb ik met hem."

Zes jaar geleden mocht Van der Lubbe meezingen op het Cuby-album Hotel Grolloo. Gisteren deed hij dat dunnetjes over met een gloedvolle uitvoering van Nobody In Town en het al eerder genoemde Window Of My Eyes. Harry Muskee zag dat het goed was. Ook Herman Wessel was diep onder de indruk. "Ik ben opgegroeid met de stem van Harry, dan wil je eigenlijk niet anders horen. Maar eerlijk is eerlijk, die Van der Lubbe kan zo z'n rol overnemen als Harry met pensioen gaat."

Zover is het nog niet. Al stomen Cuby + Blizzards nadrukkelijk een jonger publiek voor de blues klaar. Zo is Ralph de Jongh aangetrokken om komend seizoen de voorprogramma's te verzorgen. De nog jonge zanger/gitarist - in 2004 door Muskee in Amen ontdekt - liet horen dat er een directe lijn bestaat tussen Robert Johnson en Jeff Buckley. En zo wordt de ongeëvenaarde Daniël Lohues, sinds hij de blues heeft, voortdurend door Muskee naar voren geschoven als 'neef Daniël uit Erica'.

Met al die gasten in Hardenberg - er waren ook nog drie blazers opgetrommeld - werd de aangekondigde Barry Hay niet gemist. Dat wil zeggen: niet door Herman Wessel. "Ik vind de Earring fantastisch, en Barry Hay is een rockster, daar zijn er niet veel van in Nederland", zegt Wessel. "Maar weet je wat het is? Barry Hay doet het veel te goed bij de vrouwen. En ik heb liever dat mijn vriendin naar mij kijkt. Bij Harry Muskee hoef ik mij daar geen zorgen over te maken."