Jeugdroman over Kamp Westerbork
Rhijnvis Feith toont gezicht in Zwolle

N381: The same but different

Deacon_plaatsing_beelden

Langs de N381 bij Emmen is begonnen met het plaatsen van het kunstwerk The same but different van de Britse kunstenaar Richard Deacon. Het werk omvat twee metershoge beelden en maakt deel uit van een serie kunstwerken die op verschillende plaatsen langs Drentse autowegen wordt geplaatst.

Zo komt in de loop van het volgend jaar een werk van de kunstenaar John Körmeling langs de N34 bij Borger te staan. Voorts worden aan de A28 en A37 bij Hoogeveen vier kunstwerken geplaatst van de onlangs overleden Ruud van de Wint. Eerder die jaar werd langs de A28 bij Tynaarlo reeds een metershoge dansende haas van kunstenares Yvonne Visser neergezet.

Richard Deacon behoort tot de generatie Britse beeldhouwers die vanaf het eind van de jaren zeventig de beeldhouwkunst opschudde. In 1987 ontving hij de prestigieuze Turner Prize voor zijn werk. Sindsdien heeft hij grote exposities gerealiseerd en in veel landen beelden voor de openbare ruimte gemaakt, onder meer bij knooppunt Rottepolderplein bij Haarlem.

Het beeld van Deacon wordt 6 oktober onthuld. Het Centrum Beeldende Kunst (CBK) Drenthe grijpt deze gebeurtenis aan voor de tentoonstelling On the road again die tot en met 20 december in Assen te zien zal zijn.

De tentoonstelling besteed tevens aandacht aan het kunstproject Verbindingen, een onderdeel van de ontwikkeling van het gebied tussen Assen en Groningen, ook wel bekend als de Regiovisie Groningen-Assen. Voorts organiseert CBK Drenthe in samenwerking met Platform GRAS een aantal lezingen over de relatie kunst en de (snel)weg.